Transformatie tot een hogere orde

Transformatie tot een hogere orde
Bevrijding van nieuwe mogelijkheden

Wednesday, September 21, 2011

Crisis en transformatie - Tegenlicht 19 september 2011

Met dank aan Ralph Bijker (@r11)

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

4 comments:

  1. Mooie documentaire over de metamorfose van de crisis.

    Kort na aanvang van de financiƫle crisis van 2008 verzamelt socioloog Manuel Castells een kleine groep van internationale topintellectuelen om zich heen om dieper over de crisis na te denken. Zij bekijken hierbij de situatie vanuit een 'out of the box' perspectief.

    ReplyDelete
  2. Ja een prachtige inzichtgevende documentaire. Echt de moeite waard. Ik heb hem al drie keer gezien. En wat me steeds bij blijft is dat de crisis geabstraheerd wordt. Het is mensenwerk ook al zien we wellicht in de waan van de dag en door de complexiteit de menselijke interactie die er achter zit. En de menselijke gevolgen die het heeft in de dagelijkse werkelijkheid.

    In dit verband is het artikel / interview van NRC 21 setemer met de nobelprijswinnende econoom Amartya SEN ook een verademing van eenvoud. Hoe hij de financiele crisis duidt als de armen etalen de rijs van de crisis. En het failliet van riekenland heeft ook te maken met alleen een munteenheid creeren zonder een olitieke en sociale eenheid. Door je moneataire eleid uit handen te geven (wisselkoersen) moet je nu onder bedreiging van de kredietverschaffers zeer zwaar ingrijpen in de levens van je burgers.
    Ook hij pleit niet voor gemakkelijke oplossingen want die zijn er niet, maar voor een intelligente democratische discussie.
    We zijn als burgers verweesd want de overheid die voor het collectief dient te zorgen vertrouwen we niet meer, die is de markt opgegaan.. en vertegenwoordigt niet meer het belang van alllen, van het collectief. De burgers staan alleen, verweesd.
    De trendrede geeft een prachtig doorkijkje wat ons te doen staat. (www.trendrede.nl)
    We hebben burgers van stavast nodig die zich in netwerken van verbinding, cirkels van vertrouwen, de belangen vertegenwoordigen en de de waarden waarmaken die het collectief nodig heeft; humaniteit, vitaliteit en duurzaamheid.
    KIjk ook op dit mooie aansluitende artikel in de Volkskrant.
    Ook degene die nog niet twitteren wil ik de column van vandaag in VK niet onthouden... lees:
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6214/Pieter-Hilhorst/article/detail/2919242/2011/09/20/Hilhorst-Mark-wakker-worden-Het-is-2011-niet-1982.dhtml

    Ik wordt steeds meer wakker.
    Marianne van den Assem

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Dank je Marianne voor je grote betrokkenheid - Jan Bommerez

    (ik heb vorige post weggehaald wegens foute spelling)

    ReplyDelete