Transformatie tot een hogere orde

Transformatie tot een hogere orde
Bevrijding van nieuwe mogelijkheden

Friday, June 17, 2011

Transformatie vergt loslaten


Transformeren betekent letterlijk 'voorbij de vorm gaan' (trans - forma). Rupsen laten de oude vorm achter en worden vlinders. Wat laten wij achter wanneer we transformeren? 'Gedachtevormen'. We bevrijden ons uit de cocon van beperkende overtuigingen. De rups doet het 1 keer, wij hebben honderden of zelfs duizenden van die beperkende overtuigingen. Transformatie vergt constante aandacht en zelfobservatie maar ook en misschien vooral bereidheid om te luisteren naar feedback en naar andere gezichtspunten. Waarnemen is wat voor transformatie zorgt: kijken en luisteren en voelen. Je kunt jezelf niet tot transformatie 'denken' want dat is juist wat we dienen te ontstijgen... Wat is het dan dat dit proces zo moeilijk maakt? Het antwoord: oordelen. Iedere keer dat je oordeelt hou je op met waarnemen (luisteren). Ieder keer dat je oordeelt gebruik je het verleden om het heden te 'meten'. Het stond al in de Bijbel: 'oordeelt' niet en ook: 'met de maat waarmee gij meet zult gij worden gemeten'... Je leest dit vast niet voor de eerste keer. Misschien helpt dit inzicht: oordelen is wat hersenen doen. Het is hun taak. Hersenen zijn een overlevingsinstrument. Ze zoeken naar gevaar en naar afwijkingen. Om te transformeren dien je de hersenen op de achtergrond te verplaatsen en vanuit je hart waar te nemen. Het hart oordeelt niet. Het hart geeft ruimte. Het hart laat zijn. Daarom brengt het hart ons in contact met de wereld van de mogelijkheden alias de wereld van het zijn. Veranderen is een zaak van 'doen' (en van 'denken'). Transformeren is een zaak van zijn, stil zijn, open zijn, toelaten, een worden met de stroom...

Wednesday, June 15, 2011

Heeft u last van eikels in uw organisatie?




Als u last heeft van eikels in uw organisatie kunt u best overwegen hoe uw leiderschap dient te veranderen van transactioneel naar transformationeel... Een eikel is een potentiële eik. Zit uw focus op gedrag of op potentieel? Om van een eikel een eik te maken is een heel ecosysteem nodig en een grote dosis geduld. Wat is het ecosysteem in organisaties dat van eikels eiken maakt? Cultuur. Cultuur is zoals zwaartekracht: onzichtbaar maar alles wordt er door beïnvloed.

De twee polen waartussen alle culturen vallen zijn: open en gesloten. Levende complexe systemen in de natuur zijn altijd open systemen. Dat is waarom de natuur zich constant vernieuwt. Alle problemen in organisaties zijn problemen van entropie en entropie komt alleen voor in gesloten systemen.

Hier zijn een paar definities van entropie. Pas die eens toe op een organisatie:

1. Voor een gesloten thermodynamisch systeem, een meting van de hoeveelheid energie die niet beschikbaar is voor gebruik.

2. De mate van willekeur in een gesloten systeem.

3. De mate van informatieverlies in een overgebrachte boodschap.

4. De tendens van alle materie in het universum om te evolueren naar een staat van inerte uniformiteit.

5. De onvermijdelijke en gestadige ontaarding van een gesloten systeem


Daarmee is duidelijk wat de opdracht is. Werk aan een open cultuur...




Tuesday, June 14, 2011

Van transactioneel naar transformationel leiderschap


Transactioneel leiderschap richt zich op de wereld van de feiten: hoe gaan we om met wat we nu hebben? Hoe kunnen we de dingen die er al zijn ‘veranderen’? Transactioneel leiderschap legt ook al het gewicht op DOEN.

Transformationeel leiderschap richt zich op de wereld van de mogelijkheden Vanwaar kan een doorbraak komen? Transformationeel leiderschap focust op de wereld van het ZIJN, de wereld van het pure potentieel.

Primair focussen op de wereld van de feiten is jezelf beperken tot minder dan 1% van de werkelijkheid. Meer dan 99% van de werkelijkheid bestaat uit ongerealiseerde mogelijkheden. Kunnen we ons niet beter daarop gaan concentreren?

Feiten zijn ‘gerealiseerde mogelijkheden’. Ze verwijzen eigenlijk naar het verleden. Om de toekomst vorm te geven dien je contact te maken met de vormeloze, onzichtbare kwantumwereld, de wereld van de nog niet gerealiseerde mogelijkheden. Je kunt daar niet over ‘denken’. Je kunt er echter wel een ‘opening’ voor maken…

Je kunt het nieuwe ‘binnen laten’ door open te zijn, onbevooroordeeld, niet oordelend. Je dient dus eigenlijk te leren even op te houden met denken en in plaats daarvan naar een ontvangende luisterhouding over te gaan.Echt luisteren is even totaal stil zijn, niet denken, niet oordelen. In de 'gap' tussen onze gedachten kan het nieuwe zijn intrede doen.

Het echt nieuwe verschijnt altijd plots. Je hebt plots een nieuw inzicht. Plots begrijp je iets op een heel nieuwe manier… Juist omdat je niet aan het denken (oordelen) was…

Ga daar niet nu over nadenken :)

Laat het even binnenkomen...

Monday, June 13, 2011

Vol inspiratie naar het Ideeëntijdperk

Jan Bommerez @ Energiedag #mkbkr8 2010 from punkmedia on Vimeo.

Luisteren naar wat je voelt

Het transformatietijdperk is hier

Het Informatietijdperk heeft de weg gebaand voor een nieuw tijdperk: het Transformatietijdperk. Omdat 'vormen' eigenlijk uitingen zijn van informatie kun je dus vormen 'transformeren' door de informatie die de vorm voortbracht te veranderen. Een voorbeeld daarvan is de genetische informatie in cellen: als je die verandert krijg je een andere vorm. Je kent dat als 'genetische manipulatie'. Zo ontstonden bijvoorbeeld de 'kers-tomaten'. Die tomaatjes bestonden niet in de natuur. Ze werden ontwikkeld in Nederland en veroverden daarna de hele wereld.
Als we nieuwe soorten kunnen ontwikkelen door de informatie te veranderen, wat nog meer kunnen we dan transformeren? Het antwoord is verbluffend: alles waarvan je de informatie kunt wijzigen. Neem bijvoorbeeld beperkende overtuigingen... Als we onze gedachten veranderen (vooral de langdurige gedachten die we overtuigingen noemen) dient - per deze wetmatigheid -ons leven te veranderen. De Boeddha had dat al gezegd: 'Met onze gedachten creëren wij onze wereld'. Nu weten we dat ook op wetenschappelijke manier. De vraag is wat doen we ermee?
Daar zullen we in deze blog regelmatig over schrijven en we nodigen je natuurlijk uit om te reageren...

Jan Bommerez, auteur van 'Kun je een rups leren vliegen?' en 'Door de bomen het bos zien'